Instal·lació d’hotels per a muricecs per evitar malalties a la vinya

INSTAL·LACIÓ D’HOTELS PER A MURICECS PER EVITAR MALALTIES A LA VINYA

 

El celler Castell del Remei fa un pas més cap a la producció sostenible i el foment de la biodiversitat en la seva finca històrica de la Plana d’Urgell amb la instal·lació d’hotels per a muricecs que, al ser depredadors de diferents insectes, ajuden a evitar malalties a la vinya.

Amb l’assessorament de tècnics mediambientals, s’han col·locat en les arbredes properes a les finques plantades de vinya quatre hotels per hostatjar aquests mamífers que ja habiten la finca, amb l’objectiu d’afavorir el control algunes espècies insectívores de forma natural durant la cacera nocturna.

Els muricecs, animals estrictament protegits, poden arribar a menjar més de 120 papallones o uns 500 mosquits en una nit, segons els biòlegs

La finca Castell del Remei ha esdevingut des de fa tres anys un model del foment de la biodiversitat. La introducció de diverses espècies d’aus i la instal·lació d’una illa flotant al llac són algunes de les accions que s’han dut a terme a la finca Castell del Remei des de l’any 2016, fruit d’una estreta i ferma col·laboració entre l’Àrea de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Direcció de l’empresa vitivinícola Castell del Remei.

Pel que fa a fauna, s’han instal·lat nius de cigonyes, reintroduït òlibes i xoriguers mitjançant la tècnica de hacking simulant els nius de les espècies.

Quant a la vegetació, s’ha construït una illa artificial flotant al llac en la que s’hi han plantat lliris grocs silvestres de dues floracions anuals.

Aquestes iniciatives, que s’afegeixen al projecte d’enjardinament, reforcen l’aposta de Castell del Remei per la biodiversitat i la practica d’una responsabilitat social corporativa que fomenten les seves prioritats de l’ecologisme i el turisme presents en el seu Pla Estratègic.

Nius de cigonyes

Un total de quatre nius de cigonya -espècie protegida- s’han col·locat en arbres alts de la finca on, posteriorment, hi han niat més parelles de forma natural constituint l’experiència tot un èxit.

Aquesta iniciativa es tracta d’una actuació en el marc del Pla de Conservació de la Cigonya Blanca a les Terres de Lleida i de la gestió de la seva població, acomplint l’objectiu marcat de garantir un creixement natural i estabilitzat. Això requereix que les aus s’integrin i convisquin de la millor manera amb els ciutadans, i l’interès de Castell del Remei per acollir-les és una gran oportunitat per a la seva promoció i condicionament en àrees apartades dels nuclis urbans.

Sens dubte, pel seu èxit reproductor, aquesta col·laboració contribuirà a mantenir el bon estat de conservació de l’espècie a les comarques de Lleida, que encapçala amb molta diferència la ubicació de la seva població a Catalunya.

 

Introducció de l’òliba i del xoriguer

Nou cries d’òliba i sis de xoriguer -espècies protegides d’aus rapinyaires, actualment en perill d’extinció- procedents del Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent han estat instal·lades al Castell del Remei en una acció de protecció i conservació de l’espècie.

La col·laboració del Castell del Remei en aquest Pla de Conservació ha consistit en alliberar mitjançant la tècnica de hacking els polls cedits en dipòsit fent-se càrrec dels animals i comprometent-se a la seva cura i alimentació apropiades fins que els polls es fessin grans i abandonessin els nius fets a propòsit per als animals.

Cal assenyalar que l’òliba i el xoriguer són unes espècies molt beneficioses per a l’agricultura atesa la seva dieta a base de micromamífers.

 

Plantació de 500 arbres

Durant la passada primavera, van culminar els treballs de plantació d’un total de 500 exemplars com a part del projecte integral d’enjardinament que ha emprès l’empresa dedicada a l’elaboració de vins i a l’enoturisme.

En funció de la posició descendent de la lluna, s’ha executat la plantació de varietats autòctones i altres més decoratives que van des de xiprers, plataners, salzes, moreres, mèlies, freixes, aurons, vers, tamarindes, castanyers de les índies, perers de flor, cirerers de flor i arbres de l’amor, fins a arbres tulipers i plantes enfiladisses.

Aquest projecte s’emmarca dintre del pla d’infraestructures i instal·lacions que s’ha desenvolupat, alhora, amb el soterrament de línies elèctriques i sistemes de reg.

Paral·lelament, s’han dut altres accions relacionades amb l’entorn natural com la construcció de l’escullera, l’embarcador i la instal·lació d’una illa flotant al llac, o la recuperació del Passeig de les Senyoretes, a més de la introducció d’aus.

Castell del Remei fou la hisenda de regadiu més gran de Catalunya a finals del segle XIX i acull el celler centenari que duu el seu nom, el més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins de criança.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *