El viticultor Tomàs Cusiné ha estat escollit com a president de la DO Costers del Segre en substitució de Xavier Farré. Cusiné, el nomenament del qual coincideix amb què actualment presideix també la Ruta del Vi de Lleida-Costers del Segre, se sotmetrà a les eleccions de l’entitat d’aquí a quatre mesos.
El qui molts experts consideren un dels millors assembladors de la Península i és alhora gran elaborador de monovarietals, lidera ja la denominació d’origen capdavantera en sostenibilitat de l’Estat espanyol. La seva sensibilitat en aquest sentit és palesa en els seus quatre cellers -Tomàs Cusiné, Castell del Remei, Cérvoles Celler i Cara Nord- on ja practica una agricultura ecològica i experimenta amb mètodes i tècniques de biodinamisme, a més de selecció en vinya, investigació varietal amb microvinificacions, fermentació en àmfores i tino, criança en fudres, bótes de roure francès i bocois de 600L …
Cusiné porta ja 34 veremes a Costers del Segre i és un gran coneixedor de les parcel·les de vinya de l’àrea, la qual cosa el converteix en el màxim expert de la DO, on ha estat membre del seu Consell Regulador durant més de 15 anys. Així mateix, ha estat molt vinculat amb la presidència sortint en la promoció enoturística conjunta entre ambdós organismes.
L’experiència adquirida en el celler -al principi, familiar- Castell del Remei va impulsar Tomàs Cusiné a la recerca de les vinyes d’alçada i va crear Cérvoles Celler, el primer projecte de viticultura de muntanya de Catalunya, fundant a La Pobla de Cérvoles el celler més antic de la subzona Garrigues. Amb el convenciment de la seva aposta, creà a El Vilosell el celler que duu el seu nom i, finalment, amb el mateix objectiu, depassà el límit de la demarcació amb Cara Nord, pertanyent a la DO Conca de Barberà.
Els premis i reconeixements aconseguits arreu per Tomàs Cusiné s’afegeixen als que estan assolint altres cellers de Costers del Segre, zona que cada vegada adquireix més valor i notorietat, integrada per 38 cellers en 7 subzones diferents que, per la seva diversitat, enriqueixen aquesta denominació d’origen emergent.
Lleida, dilluns 17 de desembre del 2018