Celler

Castell del Remei és un celler centenari ubicat en una finca històrica de la Denominació d’Origen Costers del Segre, on els primers vestigis d’activitat vinícola es remunten a l’any 1780. 

És el celler més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins fins de criança, i també el primer celler català construït segons el model tipus bordelès de château envoltat de vinyes.

Es nodreix dels raïms procedents de la finca i de parcel·les de vinyes de les muntanyes properes. Està dirigit pel seu propietari, el vitivinicultor Tomàs Cusiné, reconegut enòleg,  i considerat un dels millors assemblador de vins del pais.

Les característiques de Castell del Remei, com a propietat vinícola, són tan interessants com la seva llarga història i juntament amb el valor patrimonial del complex completen un conjunt sense parangó a les regions viticultores del sud d’Europa.

La propietat està emplaçada en el terme municipal de Penelles, en la comarca de La Noguera, a Lleida, a uns 120 km de Barcelona.

 

La finca, idònia per a la producció vinícola, és de clima mediterrani-continental: àmplia oscil·lació tèrmica, amb hiverns molt freds i estius calorosos; baixa pluviometria i una humitat mitjana. En aquesta comarca predominen els vents de l’oest i el nord-oest, que s’accentuen a la primavera. El més preuat d’ells és la marinada, que a les caloroses tardes d’estiu arriba per refrescar el raïm. Una altra de les singularitats climàtiques de la zona són les persistents boires a l’hivern.

Els sòls de la propietat són predominantment argilo-calcaris. Les parcel·les de vinyes se situen a la llera del mar interior que ocupava bona part de la Depressió Central durant l’era Cenozoica i s’emplacen en sòls fèrtils de composició majoritàriament al·luvial. El celler disposa d’unes 100 hectàrees de vinyes en propietat. El conreu de la major part de la vinya (80%) té lloc en vinyes de les muntanyes properes al Castell, amb una altitud (entre 700 i 800 metres), sobre sòls de textura franca (francollimosa o francoargilosa) amb abundant presència de graves, les quals permeten un bon drenatge.

Pel que fa a la composició varietal, inclou les vinyes autòctones (garnatxa, ull de llebre, carinyena, trepat, malvasia i macabeu) a las que s’hi van sumar en el seu moment les d’origen francès que Castell del Remei introduí a la península en el segle XIX (cabernet sauvignon, syrah, chardonnay, sauvignon blanc).

L’edat mitjana dels ceps supera els 25 anys i les vinyes estan conduïdes en emparrat, d’acord amb el sistema de doble cordó (Royat Doble), amb una densitat de plantació d’entre 4.000 i 5.000 plantes/hectàrea.

Les instal·lacions originals del celler comprenen una superfície total de 5.500 m2 i estan distribuïdes en sis naus adossades, construïdes sobre pedra, amb una estructura de ferro forjat i murs de fins a 100 cm d’amplada.

Actualment, les estances destinades a la criança allotgen aproximadament 1.000 bótes (de roure francès i americà, al 50%), mentre que la zona de vinificació està equipada amb dipòsits d’acer inoxidable termoregulats, premses pneumàtiques i altres eines tècniques d’última generació que permeten elaborar anualment més d’un milió d’ampolles de vi.

Castell del Remei fa  una gestió ecològica i sostenible de tota la finca. A més, es minimitzen els tractaments per afavorir el desenvolupament vegetatiu dels ceps.

En aquest sentit, cal destacar que a Castell del Remei es promou la recerca en els àmbits de la viticultura i l’enologia en una aposta clara per l’ecologia i per la innovació.

Marca històrica

Castell del Remei es el celler més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins fins de criança

–Hi ha restes del primer asentament Iber en la finca ja en l’Edat del Bonze.

–Hi ha Indicis d’elaboració de vi a la finca des de l’època romana.

S’ha documentat l’elaboració de vi a la finca des de 1780.

–Es considerat com el primer celler català construït segons el model tipus bordelès.

-Va ser el celler pioner en la importació i implantació de les varietats franceses Semillon i Cabernet Sauvignon a Catalunya.

–Va ser el primer celler català en l’elaboració, embotellat i etiquetatge de vins fins de criança.

Es el 5è celler més antic registrat en el Registre Espanyol de Marques. 

 

Reserves-Turisme

Visitar el Castell del Remei suposa traslladar-se a un entorn natural on, per la seva condició d’antiga colònia agrícola, regna l’atmosfera de finals de segle XIX. L’espai permet passejar entre la natura i, gràcies a la seva oferta lúdica, gaudir de la cultura artística i popular visitant exposicions o participant en els nombrosos esdeveniments que s’hi organitzen.

Des del vessant enològic, sou en un celler de referència mundial on teniu l’oportunitat de tastar els seus vins i d’admirar les instal·lacions del primer celler català en elaborar i etiquetar vins de criança.

Podeu fer un tour virtual per l’interior del celler clicant en aquest enllaç.

Si el que us ve de gust és gaudir la gastronomia, en el restaurant degustareu la cuina tradicional de la terra, maridada amb vins de la propietat.

Horaris de les visites al celler 

  • Entre setmana a concertar.
  • Els dissabtes a les 11h.; 12:15h.; 13:30h.; i  16:00h.
  • Diumenges a les 11h i a les 12.15h.

Preferiblement amb reserva al telèfon (+34) 973 580 200 o a info@castelldelremei.com.  Per a visites a d’altres hores, consultar.
Si el que voleu es reservar taula per a dinar o organitzar algun àpat en el restaurant, podeu fer-ho al telèfon (+34) 973 718 165 o a l’adreça restaurant@castelldelremei.com.

Material corporatiu

Descarrega aquí els logotips del Celler Castell del Remei.