Entorn

En un paisatge de vinyes, arbredes i llacs conviuen amb la natura el propi castell, el celler històric, el santuari de la Verge del Remei i el restaurant de la finca.

A part dels tradicionals paons i aus de corral del Castell del Remei, les aus aquàtiques, els nius de cigonyes, d’òlibes, de xoriguers, i ratpenats, juntament amb la proximitat amb l’Estany de La Plana, el fan un lloc idoni per a l’observació d’aus.

La finca Castell del Remei forma part de la 4a etapa (Tàrrega-Linyola) de l’anomenat Camí Català, per San Juan de la Peña, de la ruta pelegrina del Camí de Sant Jaume.

Història

La seva història com a enclavament estratègic es remunta a gairebé 2.000 anys d’antiguitat, durant els quals el Castell del Remei s’ha anomenat Choris a l’epoca romana, Cortis, Torre de Cortesa a la reconquesta, Torre de n’Eral, Torre del Bisbe l’edat mitjana i Torre del Remei. Així mateix, ha estat propietat del Comtat d’Urgell, del Bisbat de Solsona i, fins a principis de la dècada dels anys 80 del segle XX, va pertànyer a la família Girona, representant de l’alta burgesia catalana.

També va ser clau per a la construcció i el desenvolupament del Canal d’Urgell.

Al segle XIX va constituir la major hisenda de regadiu de Catalunya amb la incorporació dels avenços tècnics propis de la Revolució Industrial, que encara es poden observar: un molí, una destil·leria, una boteria per a la criança de vi i una ferreria.

Molt abans, els arxius històrics acullen documentació sobre el Castell del Remei com un lloc de refugi per  bandolers i bruixes. Descobriu una llegenda sobre el Castell del Remei, una història del segle XI adreçada a infants d’entre 8 i 12 anys.

BIBLIOGRAFIA

“…amb l’adquisició d’una finca situada al terme de Penelles, i altres adjacents, inclina a creure que decidí desviar la seva atenció i els seus recursos cap a la que, amb els anys, es convertiria en la joia de la família Girona, el Castell del Remei”.

Els Girona. La gran burgesia catalana del segle XIX.

Lluïsa Pla Toldrà.

Si esteu interessats a aprofundir en la història del Castell del Remei, llegiu el llibre “El Castell del Remei, Terra, aigua i cultura del vi a la plana d’Urgell”, de Jaume Mateu Giral, editat per Pagès editors.

El llibre “La Jove de Pompeia” (edicions Apostroph), de Jaume Mateu Giral, explica de forma novel·lada gran part de la història de la primera propietària de Castell del Remei, Lucilla Atilia.

Castell

El Castell del Remei està bastit sobre una antiga edificació a la que, a finals del segle XIX, la família Girona, representant de l’alta burgesia catalana, va conferir l’estructura de castell a l’afegir els característics quatre torres emmerletades. L’any 1939 va patir els efectes de l’explosió d’un polvorí si bé les parts afectades van ser reconstruïdes d’immediat. El pati i la planta noble, que conserva el mobiliari i la decoració, ens traslladen a una estètica pròpia de l’època.

L’edifici és de planta quadrada amb una torrassa a cadascun dels angles. Té tres plantes de distribució diversa. El pati que dona la benvinguda i  accés a la capella, és interior i d’estil modernista amb rajola decorativa a les parets. La planta noble està composada per grans dependències que es comuniquen, entre les quals destaquen els salons del Mirall, d’Estiu, Victòria i del Bisbe.
En total, hi ha 33 dormitoris, a banda de sales, cuines i banys.

Visites Celler

El celler centenari és visitable de forma guiada. Per fer-ho, cal concertar-ho prèviament o sol·licitar-ho a l’enoteca.

Durant l’itinerari, es recorren les antigues i les actuals instal·lacions de recepció de raïm i expedició de producte, sala de vinificació, naus de criança, sala d’embotellat i sala de tasts.

S’ofereixen: Degustació de vins; Tast de vins; Visites de grups; Visites pedagògiques per a estudiants; Cursos d’iniciació al tast de vins.

Fes clic aquí i visualitza un vídeo sobre la visita turística.

 Fes clic aquí i trobaràs un tour virtual per l’interior del celler.

Horaris de les visites al celler:

  • Entre setmana a concertar 
  • Dissabtes a les 11h.; 12.15h.; 13.30h; 16:00h.
  • Diumenges i festius a les 11h i a les 12.15h.

Preferiblement amb reserva. Altres hores, a consultar.

Preu:
Visita celler amb tast de 3 vins: 15€ per adult.

Enoteca

A la botiga de la finca es poden adquirir els vins que elabora el celler històric Castell del Remei: Gotim Blanc, Gotim Bru, Oda Blanc, Oda Negre i 1780.

Així mateix, els dels altres tres cellers del grup: Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre, subzona Les Garrigues), Cérvoles Celler (DO Costers del Segre, subzona Les Garrigues) i Cara Nord (DO Conca de Barberà).

També, bibliografia relacionada.

Horari d’obertura: de dilluns a divendres de 9.00h a 14.00h i de 15.00h a 17.00h; dissabtes de 10.00h a 18.30h i diumenges de 10.00h a 14.30h.

Pedestal votiu romà

L’antiga peça epigràfica del Castell del Remei correspon al període de l’Alt Imperi romà i fou trobada l’any 1743 en aquestes contrades.
És de pedra marmòria calcària groguenca i forma cúbica de mesures irregulars. Les dimensions oscil·len entre els 65-68 (amplada) x 63-66 (llargària) x 75-78 (alçària) centímetres.
La traducció de la inscripció en llatí significa: “A Atília Lucilla, filla d’Spuri, Marc Antoni Nachus a la seva esposa”.

Actualment, la sala d’exposicions del celler porta el nom de Lucilla Atilia en homenatge a la que fou la primera propietària del Castell del Remei, segons el Dr. Jaume Mateu Giral, autor del llibre “El Castell del Remei, terra, aigua i cultura del vi a la plana d’Urgell”.

Algunes de les publicacions que fan referència al pedestal són:

– “Sumario de las antigüedades romanas que hay en España”. Juan Agustín Ceán-Bermúdez, 1832
– “Notas”. Pita, 1968
– “Epigrafía romana de Lérida”. Federico Lara Peinado, 1973
– “Inscriptions Romaines de Catalogne II. Lérida”. Fabre, Mayer, Rodà; 1985
– “Història de les Penelles 1084-1984”. Francesc Amorós Gonell, 1984

Sala d'exposicions Lucilla Atilia

La magnífica sala d’exposicions del celler històric duu el nom de la primera propietària del Castell del Remei, la pompeiana Lucilla Atilia.

La seva programació temporal, generalment de periodicitat mensual, acull obres d’autors de diverses disciplines artístiques: dibuix, pintura, escultura, fotografia, ceràmica…

Horari d’obertura: de dilluns a divendres de 9.00h a 14.00h i de 15.00h a 17.00h; dissabtes de 10.00h a 18.30h i diumenges de 10.00h a 14.30h.

Santuari

El temple, obra de l’arquitecte Antoni Fisas Planas, constitueix una significativa mostra del classicisme italianitzant que conté magnífiques pintures murals de l’artista Josep Obiols Palau.

S’ofereixen visites guiades, complementaries a les del celler històric, en els horaris següents:

De dilluns a divendres, de 9:00h a 14:00h i de 15:00h a 18:00h.

Dissabte, de 10:00h a 18:30h.

Diumenge, de 10:00h a 14:30h.

Tancat: 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

Per a més informació sobre la història del Santuari, feu clic aquí.

Imatges del Goig a la Verge del Remei i Pregària a la Verge del Remei:

 

Itinerari exterior

GUIA’T PEL TEU COMPTE

Per a realitzar una visita pel teu compte per l’entorn del Castell del Remei, et suggerim un itinerari turístic sense guia.

Una vegada arribeu al Castell del Remei per l’Avinguda dels xiprers, aparqueu en els espais senyalitzats i baixeu del vehicle a gaudir del paisatge i l’entorn en un espai natural únic.

A continuació, seguiu les indicacions que us apuntem en l’enllaç següent i podreu gaudir d’una passejada que us estimularà a la descoberta de noves coneixences sobre el  patrimoni del territori i de la història de la finca.

Recorregut Itinerari exterior

Esdeveniments

A banda de ser el lloc idoni per a nombroses celebracions, el Castell del Remei organitza a la finca un seguit d’actes i esdeveniments relacionats amb el territori, la cultura, la tradició, la natura i l’esport.

Mes de febrer: activitat “Biblioteques amb DO” (Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa).

Diumenge de primavera: Aplec del Castell del Remei amb Tast. Aplec literari al Castell del Remei. Visualitza el vídeo.

Nit d’estiu: caminada i cursa Nocturna Castell del Remei, en solidaritat amb la Fundació Catalana de Lupus. 

Segon diumenge d’octubre: Festa Major del Castell del Remei. Aquesta festa neix de la voluntat popular de la comunitat rural que habitava la colònia agrícola, tradició que es manté fins als nostres dies.

Diumenge de novembre: Diada Europea de l’Enoturisme. Per commemorar i promoure l’activitat enoturística, ens adherim a la jornada europea que consisteix en visitar el celler de forma gratuïta.

Reserves

Si desitgeu reservar una visita guiada al celler  i/o al santuari de la finca, cal sol·licitar informació contactant mitjançant el telèfon (+34) 973 580 200 o  omplint el  formulari web. També podeu enviar un correu electrònic a l’adreça reserves@castelldelremei.com.

Les reserves realitzades mitjançant formulari online a partir del divendres a les 12.00h, no quedaran confirmades fins el proper dia laboral. Preguem que les reserves pel mateix cap de setmana es facin via telefònica.

Horaris de les visites al celler:

  • Entre setmana a concertar 
  • Dissabtes a les 11h.; 12.15h.; 13.30h; 16:00h.
  • Diumenges i festius a les 11h i a les 12.15h

Preferiblement amb reserva. Altres hores, a consultar.

Preu:
Visita celler amb tast de 3 vins: 15€ per adult.

Si voleu reservar taula per a dinar o organitzar algun àpat en el restaurant, ho podeu fer al (+34) 973 718 165 o també podeu enviar un correu electrònic a l’adreça restaurant@castelldelremei.com

NOVES MODALITATS: 

  • Vi a copes. A l’enoteca del celler una copa de vi blanc o de vi negre. Preu: 2€ copa.

Horaris: 

de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 i de 15.00 a 17.00

dissabte de 10.00 a 18.30h

diumenge i festius de 10.00 a 14.30h 

Reserves

"*" indicates required fields

DD slash MM slash YYYY
Consent*

Les reserves online per al cap de setmana s'accepten fins a les 12.00 hores del divendres. També és possible reservar d'immediat mitjançant el telèfon 973 580 200.