Aplec del Castell del Remei
Tradicionalment, el Castell del Remei celebrava el dia 1 de maig un aplec sardanista coincidint amb la Diada del Treball. L’any 2016 es va recuperar la festa primaveral dotant-la de múltiples activitats durant tot el matí, atès que les sardanes ja tenen el seu espai propi durant la Festa Major (segon diumenge d’octubre).
L’objectiu de recrear l’atmosfera de principis del segle XX va generar la idea d’instar tots els assistents a participar-hi amb vestimenta de color blanc, preferiblement d’estil noucentista català. Per tant, totes aquelles persones que vesteixen roba blanca (peça superior i peça inferior) reben un obsequi per part de l’organització per la seva contribució a l’ambient creat.
Nombroses manifestacions artístiques i religioses fan referència al Castell del Remei i a la seva festa i aplec. Poemes, altres textos literaris, partitures, dibuixos, pintures, fotografies, publicitat… s’inspiren en aquest tresor del nostre territori.
En aquest sentit, es destaquen la Pregària a la Verge del Remei per a cor, amb lletra d’Esteve Sunyol Gasòliba (1856-1913) i música de Lluís Millet Pagès (1867–1941) cantada a l’Orfeó Català l’any 1900 i cada any per la Festa Major per tal de venerar la imatge de Nostra Senyora del Remei al santuari del Castell del Remei, on el text il·lustra les pintures del temple.
Així mateix, els Goigs a llaor de la Verge del Remei composats per l’escriptor Agustí Valls Vicens (1860-1920) i els musicòleg Francesc Mateu Nicolau (1847-1913), i la sardana titulada L’Aplec de Castell del Remei amb música de Domènec Cardeñes Barios (1916-1977) i lletra de Lluís Profitós Portella (1923-1999).
El mercat d’artesania i de productes de proximitat, les passejades en carruatge de cavalls, els vehicles històrics, l’animació infantil, el vermut popular amb música en viu, automodelisme, aeromodelisme i modelisme naval al llac, biblioteca infantil a l’aire lliure, visites guiades al celler i al santuari, exposició d’art, concurs de fotografia, missa dominical cantada,… són algunes de les activitats programades que tenen el tret d’inici amb el tradicional toc de sirena de la finca.
Recopilació de cartells d’antigues edicions on es mostren les activitats que s’organitzen durant la festa:
Cal destacar el Tast. Aplec literari al Castell del Remei.
És una trobada d’autors que llegeixen de pròpia veu les seves obres inèdites creades expressament per al certamen i dedicades a un tema, consensuat prèviament, relacionat amb l’espai que ens envolta.
El desig de mantenir la relació amb els gestors del festival Destí Poesia, la coincidència de la diada de Sant Jordi amb la celebració del recuperat Aplec del Castell del Remei i la possibilitat de què l’escriptor Josep Vallverdú apadrinés la iniciativa, després d’haver estat pregoner de la Festa Major d’aquesta capital de La Plana d’Urgell, van confluir en la creació de la primera edició del Tast.
La publicació de les obres sorgides del Tast. Aplec literari al Castell del Remei esdevé una col•lecció, amb la voluntat de compartir amb la gent tot el que desprèn el seu territori.