Festa Major del Castell del Remei
La Festa Major del Castell del Remei neix de la voluntat popular de la comunitat rural que habitava la colònia agrícola a finals del segle XIX.
Segons l’historiador Jaume Mateu Giral -autor del llibre El Castell del Remei, terra, aigua i cultura del vi a la plana d’Urgell, editat per Pagès editors- l’eminent floklorista de les terres d’Urgell Valeri Serra Boldú (1875–1938) al·ludeix al significat de la festa major en honor de la Mare de Déu del Remei en l’obra Calendari folklòric d’Urgell explicant que se celebra “Lo segon diumenge de Octubre”, tradició que es manté fins els nostres dies per part dels actuals propietaris.
Les investigacions de Mateu Giral indiquen que l’antigament i successiva anomenada -des de prop de 2.000 anys- Choris, Cortis, Torre de Cortesa, Torre de n’Eral i Torre del Bisbe esdevé inicialment, a partir de l’adquisició per part de la família Girona (1853), la Torre del Remei adoptant finalment la denominació de Castell del Remei precisament amb motiu de la particular devoció professada a l’advocació de la Verge del Remei a qui Ignasi Girona Targa -patriarca de la casa Girona- va creure que devia la sort de la seva atorgada prosperitat.
Nombroses manifestacions artístiques i religioses fan referència al Castell del Remei i a la seva festa i aplec. Poemes, altres textos literaris, partitures, dibuixos, pintures, fotografies, publicitat… s’inspiren en aquest tresor del nostre territori.
En aquest sentit, es destaquen la Pregària a la Verge del Remei per a cor, amb lletra d’Esteve Sunyol Gasòliba (1856-1913) i música de Lluís Millet Pagès (1867–1941) cantada a l’Orfeó Català l’any 1900 i cada any per la Festa Major per tal de venerar la imatge de Nostra Senyora del Remei al santuari del Castell del Remei, on el text il·lustra voltes i pintures del temple.
Així mateix, des de l’any 2015 tenim l’honor d’iniciar la festa amb un pregó pronunciat des del balcó del pati del castell. El protagonista, en aquest cas, va ser el propi historiador Jaume Mateu Giral.
L’any 2016, el pregó va ser encarregat a Josep Vallverdú, escriptor i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Podeu llegir el text fent clic aquí.
L’any 2017, en Joan J. Busqueta Riu, director del Departament d’Història de la Universitat de Lleida, va ser l’encarregat de llegir el seu text. Podeu llegir el text fent clic aquí.
L’any 2019, el pregó va ser a càrrec d’Amadeu Ros Farré, president de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell. Podeu llegir el text fent clic aquí.
Abans del pregó, la tradició reprodueix el so de l’antiga sirena de la crida a jornada dins la finca per indicar l’inici de la festa, la qual també s’utilitza per marcar el final.
Recopilació de cartells d’antigues edicions on es mostren les activitats que s’organitzen durant la festa: