Castell del Remei celebra la seva històrica Festa Major

És Festa Major al Castell del Remei

EL SEGON DIUMENGE DEL MES D’OCTUBRE, DES DE FINALS DEL SEGLE XIX

Diumenge vinent dia 13 d’octubre, coincidint amb època de verema, la finca històrica Castell del Remei -coneguda internacionalment pels seus prestigiosos vins- celebra, tradicionalment des de finals del segle XIX, la seva Festa Major.

La programació està basada en la de l’antiga colònia agrícola i manté els actes més típics com el pregó, el cercavila amb els gegants, capgrossos, grallers i timbalers, la trobada de puntaires, la ballada de sardanes amb la cobla que interpretarà la partitura L’Aplec de Castell del Remei. El tret de sortida i el punt final són anunciats pel toc de sirena de la finca, que temps enrere avisava els treballadors de les jornades al camp.

Així mateix, el visitants podran gaudir d’un mercat d’artesania i de productes de proximitat, de passejades en carruatges de cavalls, d’una exhibició i de l’activitat de pilotatge de modelisme naval al llac, de la inèdita exposició Roba de blanc de la Col·lecció Victòria Antó d’aixovar antic -la col·lecció particular més important d’aquest tipus- i podran participar en concursos fotogràfics. Per als més petits, els jocs tradicionals i activitats de Les firetes del Castell del Remei i l’animació del castell inflable infantil ja estan a punt. D’altra banda, la Plaça del Castell acull el Bar de Festa Major i a l’hora de l’aperitiu popular hi haurà una actuació musical en viu a ritme de swing i de blues. L’espai de food truks, al costat de l’Estany del molí, permet allargar la festa durant tot el dia.

La programació inclou en la seva oferta visites gratuïtes i guiades al celler i al Santuari de la Mare de Déu del Remei, que enguany compleix 65 anys de la seva benedicció i consagració.

Tot plegat, amb la possibilitat de celebrar el dinar de Festa Major al restaurant de la finca maridant els vins del celler amb la cuina tradicional dels seus productes de proximitat, en un entorn natural únic.

Castell del Remei va constituir al segle XIX la major hisenda de regadiu de Catalunya amb la incorporació dels avenços tècnics propis de la Revolució Industrial, que encara es poden observar: un molí, una fassina, i edificacions exemplars construïdes amb tàpia que van ser tallers, la ferreria, la quadra, les cotxeres…

En un paisatge de vinyes, arbredes i llacs conviu amb la natura el propi castell, edifici bastit sobre una antiga edificació i que, amb motiu de la Festa Major, obre les portes del seu pati.

A part dels tradicionals paons blaus del Castell del Remei, les aus aquàtiques, els nius de cigonyes, d’òlibes, de xoriguers, i ratpenats, juntament amb la proximitat amb l’Estany de La Plana, el fan un lloc idoni per a l’observació d’aus.

La finca Castell del Remei forma part de la 4a etapa (Tàrrega-Linyola) de l’anomenat Camí Català per San Juan de la Peña de la ruta pelegrina del Camí de Sant Jaume. Està senyalitzat i posa el segell als nombrosos caminants que hi passen durant tot l’any.

El celler centenari, el més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins fins de criança, rep visites cada dia, que acaben el recorregut amb degustació o tast de vins. L’itinerari dóna a conèixer les antigues i actuals instal·lacions de recepció de raïm i expedició de producte, la sala de vinificació, les naus de criança i la sala d’embotellat en una visita guiada que combina la història i el procés d’elaboració del vi en la seva explicació.

Per la Festa Major, s’estrenarà La casa dels vins que integra l’enoteca on es podran adquirir els vins que elabora el grup de cellers de Tomàs Cusiné, el centre de recepció dels visitants, el punt d’informació i l’inici de les visites al celler.

També el Santuari de la Mare de Déu del Remei mereix una visita. El temple, obra de l’arquitecte Antoni Fisas Planas, constitueix una significativa mostra del classicisme italianitzant i conté magnífiques pintures murals de l’artista Josep Obiols Palau.

La magnífica sala d’Exposicions Lucilla Atilia duu el nom de la primera propietària del Castell del Remei i acull obres d’autors de diverses disciplines artístiques en la seva programació estable.

A banda de ser el lloc idoni per a nombroses celebracions, el Castell del Remei organitza a la finca un seguit d’esdeveniments relacionats amb el territori, la cultura, la tradició, la natura i l’esport. A banda de la Festa Major, destaquen l’Aplec del Castell del Remei, la Cursa i caminada Nocturna -en solidaritat amb la Fundació Catalana de Lupus- i la Diada Europea de l’Enoturisme.

 

 

[:]

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *